Hushållstjänster

Tandblekning – vad man behöver veta

Tandblekning blir allt vanligare och gör man det på rätt sätt är det oftast inte skadligt för tänderna eller emaljen. Det finns dock en del saker att tänka på och det är viktigt att man väljer rätt metod av tandblekning för att säkerställa att resultatet blir långvarigt och inte skadligt.

Hur går tandblekning till?

För att bleka sina tänder behöver man använda sig av en så kallad blekningsgel som innehåller antingen karbamidperoxid eller väteperoxid, som kan hitta på https://tandblekningbutiken.se/. Denna gel kan i sin tur användas i en skena som är formad efter ens tänder. Alternativt så appliceras väteperoxid på engångsremsor som man fäster på tänderna eller på lack som penslas på tänderna. Vidare kan även en laser användas för att aktivera gelen, vilket gör att behandlingen går snabbare. När man besöker en tandläkarmottagning för blekning av tänder brukar behandlingen vara runt en timma. Därefter behöver man oftast besöka mottagningen en eller två gånger till för att upprepa behandlingen. Man kan även ta med sig skenan hem och använda den hemma cirka en till två timmar om dagen i några dagar eller eventuellt veckor, beroende på hur grava missfärgningar man har.

Att tänka på innan tandblekning

Innan man genomgår en tandblekning är det bra att rådfråga sin tandläkare om vilken metod som passar ens tänder. Det är även viktigt att man genomgått en hälsoundersökning innan och lagat eventuella hål  samt tagit bort all eventuell tandsten. Man ska även ha ett frisk tandkött. Skulle man exempelvis ha hål innan man bleker tänderna kan det finnas risk för att dessa inflammeras, vilket i sin tur kommer skapa en hel del värk efter behandlingen. Gravida eller personer som ammar bör inte bleka tänderna.

Vilken tandblekningsmetod bör man använda sig av?

För ett bättre långvarigt resultat som inte skadar tänderna är det bästa att välja rätt metod i samverkan med sin tandläkare. Tandläkaren kommer ta en titt på ens tänder och bedöma vilken typ av missfärgning man har och hur stor chans det är att dessa kan reduceras med hjälp av tandblekning. Det är oftast lättare att bleka tänder som har en mer gul ton än exempelvis blå.

Efter tandblekningen

Det är viktigt att undvika kaffe, te och andra livsmedel som kan färga tänderna efter tandblekningen, för att säkerställa att man får ett långvarigt resultat. Vissa kan uppleva att tandköttet kan bli svullet och irriterat, men dessa besvär bör gå över inom 24-48 timmar. Man kan även uppleva en del ilningar efter blekningen och tänderna kan bli mer känsliga för kyla eller värme. Det kan vara bra att behandla tänderna med fluor efter behandlingen för att stärka emaljen.