Hushållstjänster - Köket

Inred ditt kök på bästa sätt 

För dig som planerar att göra vid ditt kök finns det många olika råd som ofta känns motsägelsefulla eller svåra att helt greppa, sök på renovera kök stockholm. Men det finns några bra tips att följa för att det ska bli så bra och användningsbart som möjligt – och det behöver egentligen inte vara svårt, utan det handlar främst helt enkelt om att fatta rätt beslut. 

Köket är ett av de viktigaste rummen i hemmet, då det uppfyller många roller – och i och med denna mångsidighet måste köket inredas för att kunna uppnå flera olika mål:  

  • Det är en plats där du lagar mat och diskar. 
  • Det är ett förvaringsutrymme för kökstillbehör och matvaror. 
  • Det är i många boendelösningar även ett matrum, och får därmed också en ännu större social funktion. 

Lösningar för att klara av alla kökets funktioner 

Matlagningen är nog den allra viktigaste av kökets alla funktioner. Se därför till att du har flera, stora ytor att laga mat på. Allra bäst är det om de inte heller är allt för utspridda runt i köket, så att du utan problem kan nå allt när du lagar mat utan att behöva springa runt – och detta inkluderar också kyl och frys. För att underlätta matlagning är det också lämpligt att få struktur på kökstillbehören så att du inte behöver rota omkring för att hitta det du behöver. 

För dig som även använder köket som matrum kan arbetsytan gå att kombinera med ett köksbord – eller att istället för ett traditionellt köksbord använda dig av en ö, antingen fristående i mitten av köket eller i kontakt med väggen. Öar har också fördelen att de kan dubblera som skåp och därmed på ett kompakt vis erbjuda mer möjlighet till förvaring. Då arbetsytan bör vara bekväm att stå och arbeta vid så kan den behöva vara högre än vanliga bord – och se därför till att även skaffa högre stolar som passar. Se i dessa fall också till att provsitta stolar och att inte välja sådana som känns ostadiga eller obekväma att sitta på. Du använder köket varje dag, och då är det viktigt att det är så bekvämt och funktionellt som möjligt. 

Belysning är praktiskt och estetiskt viktigt 

Belysning är också något viktigt att ta med i beräkningen när du planerar ditt kök. Du behöver utöver generell belysning också skaffa bra belysning på de platser som du planerar att använda som arbetsytor, som lyser upp åt dig så att du kan se vad du håller på med. Likaså bör du ha bra belysning ovanför vasken, även om du främst planerar att använda en diskmaskin till disken. Om du använder köket som matrum kan det vara lämpligt att också ha mysig belysning att välja på, eventuellt också med dimmer så att du kan sänka eller höja ljusstyrkan för att få till den rätta stämningen. För