Flyttfirmorna

Att välja flyttfirma

Det finns en hel del olika flyttföretag att välja mellan när du flyttar och ska hitta flyttfirma göteborg. Konkurrens är bra men det innebär också att du bör jämföra priser hos olika flyttföretag innan du bestämmer dig. Genom att ta in offerter kan du få en klar bild av vilken flyttfirma som fungerar bäst för dig. Kontrollera gärna omdömen online så att du vet vad andra kunder tycker om den flyttfirma du funderar på att anlita.

Att tänka på

När du anlitar en seriös flyttfirma får du alltid ett skriftligt avtal som inkluderar det överenskomna priset. Det är dock viktigt att du ger korrekta uppgifter till flyttfirman om hur stort ditt flyttlass är. När du anlitar en flyttfirma finns det ingen ångerrätt på de flyttjänster du beställt. Däremot har du rätt att avbeställa flyttjänster utan kostnad senast femton dagar före flyttdatumet. Var observant på att detta gäller om flyttfirman är ansluten till Bohag 2010 (en branschöverenskommelse).  Konsumentverket och flyttbranschen rekommenderar flyttfirmor som erbjuder ett fast pris. Det innebär att företagets slutpris inte får överskrida mer än femton procent av det ursprungliga priset. Ett fast pris garanterar även att du får samma pris även om flyttbilen råkar råkar köra fel eller fastna i trafiken.

Saker som påverkar priset

Priset för en flytt kan skilja sig rejält mellan de olika flyttföretagen och det kan ibland handla om tusentals kronor. Därför är det mycket viktigt att ta in offerter från flera olika företag eftersom det kan spara dig stora pengar. Förutom grundpriset finns det flera andra saker som kan påverka kostnaden för en flytt. En flytt ger dig till exempel rätt till RUT-avdrag men det gäller endast personalens arbetskostnad och inte kostnaden för flyttbil, packningsmaterial och transport. Du kommer givetvis att behöva betala mil-pris för den sträcka som flyttbilen kommer att köra från din gamla bostad till ditt nya hem. Det innebär att det blir billigare om du flyttar inom samma ort än om du flyttar till en annan stad. Hur stort ditt flyttlass är kommer självklart att påverka kostnaden. En flyttfirma räknar ut volymen på ditt bohag (möbler samt flyttkartonger) vilket påverkar hur stor flyttbilen behöver vara samt antal personal. Ett större flyttlass kommer med andra ord att kosta mer än ett mindre.

Flytta smart och tjäna pengar

Det är alltid billigare att flytta på en vardag under ordinarie arbetstid än att flytta kvällstid eller under en helg. Det kan kosta flera hundra kronor mer per timme så det finns en hel del pengar att tjäna. Om du flyttar med tunga möbler eller föremål som exempelvis ett kassaskåp eller ett piano kommer priset att bli högre. Om din bostad, den gamla eller den nya, saknar hiss men har flera trappor kommer kostnaden att bli högre. Samma gäller om flyttpersonalen måste gå upp eller ner flera trappor till ett källar- eller vindsförråd för att hämta bohag. Bäst är att du ser till att tömma dina förråd innan flytten.